SVJETLO KUR'ANA

DOBRO DOŠLI05.12.2011.

NAMAZ

To nije samo molitva. To je trenutak u životu čovjeka kada on direktno staje pred ALLAHA, predaje Mu se svim svojim bićem, iskazujući Mu zahvalnost za sve blagodati. Cilj namaza je da čisti ljudsku dušu od svih zlih misli, svih loših želja i prohtjeva, od zlih djela. Namaz je odgojni čin, podstrek na dobra djela, podstrek na rad za opće dobro svih ljudi. Uči što ti je objavljeno iz Knjige i obavljaj Namaz, jer Namaz sprečava od ružnih i nevaljalih djela, a spominjanje ALLAHA je, bez sumnje, najveća pobožnost. ALLAH sve zna šta vi radite. ( Kur'an ) Na Namazu vjernik polaže račune pred ALLAHOM, dz.š., za sva svoja djela, ispituje svoju savjest. iskreni Namaz, odgaja vrline u ljudskoj duši a otklanja mahane.Kao što voda pri uzimanju abdesta spira nečistoću s tjela, tako Namaz spira nečistoću koja se nataložila na ljudskoj duši. Pet puta dnevno čovjek vjernik preporađa svoj duh. Muhammed, s.a.v.s., rekao je: šta mislite, kad bi od vas neko imao pred vratima rijeku, pa se u njoj svaki dan kupao, bi li ostalo nečistoće na njemu? Kad su okupljeni vjernici koji su slušali ove riječi odgovorili da ne bi ostalo nečistoće, Muhammede, s.a.v.s., dalje reče: Eto tome sliči i pet namaza dnevno. ALLAH, dz.š., njima briše grijehe i greške ( iskrenog NJegovog roba musallije )
<< 12/2011 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


LOGO BLOGA

SVJETLO KUR\'ANA


MOJI LINKOVI
sat

Allahu moj. Tebi sedzdu cini moje tijelo i moja dusa a moje srce u Tebe vjeruje. Priznajem ti sve blagodati a i moje grijehe. Prema sebi sam nepravdu ucinio pa mi oprosti jer samo Ti grijehe prastas. Tvojom spremnosti za prastnje uticem ti se od tvoje kazne. Utjecem ti se tvojom miloscu od Tvoje srdzbe. I utjecem se Tebi od Tebe. Nisam u stanju izraziti svoju zahvalnost tebi. Ti si onakav kakav si sam rekao za sebe da si. Svemoguci i Veliki Allahu, molimo Te za milost i oprost... oprosti nam grijehe i na pravi put nas uputi...

AMIN
****"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita:
"A šta je to Allahov Poslaniče?" o­n reče: "Da održavaš vezu s o­nim
ko je prekinuo s tobom, oprostiš o­nom ko ti je nepravdu nanio i daš o­nome ko
tebi uskraćuje." (Bejheki)


****


Allahov Poslanik, s.a.v.s.,kaze:Nije dozvoljena laz,osim u tri situacije:kada covjek slaze svojoj zeni da bi joj udovoljio,u ratu i laz kojom se ima za cilj pomirenje zavadjenih osoba.. (TIRMIZI i AHMED)"Ko se bude cuvao smunjivih stvari, sacuvat ce svoju vjeru i cast"

Čuvanje i bježanje od sudbine ne pomaže, ali uz čvrstu vjeru i iskrenu dovu ima hajra:
"Čuvanje od sudbine neće vam donijeti nikakve koristi, ali dova može koristiti za ono što je bilo i ono što ce biti. Allahovi robovi, obraćajte se Uzvišenom Allahu dovom!"