SVJETLO KUR'ANA

DOBRO DOŠLI03.12.2011.

Dova

Allahu moj, podari mi čvrstinu i odlučnost u ispravnom djelovanju; omogući mi da Ti se zahvaljujem na Tvojoj blagodati,i da Ti na najljepši način ibadet iskazujem; obdari me skrušenim i predanim srcem, lijepim i ispravnim moralom, jezikom koji istinu govori i djelom koje će biti primljeno! Od Tebe tražim dobro koje Ti znaš i zaštitu od zla koje je Tebi poznato, i molim Te za oprost onoga što Tebi nije skriveno, jer Ti znaš, a ja ne znam, Ti si Znalac svega skrivenog! Gospodaru naš, molimo Te Tvojim lijepim imenima i visokim svojstvima da obnoviš iman u našim srcima. Gospodaru naš, učini nam iman dragim i uljepšaj ga u našim srcima, a omrzni nam nevjerstvo, grijeh i nepokornost i učini nas od upućenih. Slavljen neka je Gospodar svake veličine i visoko je On iznad onoga šta Mu pripisuju i neka je selam i spas poslanicima, i neka je hvala Allahu, Gospodaru svjetova.

I Love Allah

Graphics16.com | Islam | Forward this Picture
03.12.2011.

Ne tuguj...Vjera, to je život...

Ne tuguj...Vjera, to je život... Samo vjerovanje u Allaha, Gospodara svjetova, čini dušu sretnom, čisti je, uveseljava i iz nje briše brigu, tugu i nemir. Život ima dobar okus jedino uz vjeru. Za bezbožnike i nevjernike jedini spas od tjeskobnog i mučnog života predstavlja samoubistvo. Kako li je samo jadan život bez vjere! Kako li strašno vječno proklestvo čeka one koji na Zemlji skrenu s Allahova puta. "...i da Mi srca njihova i oči njihove nećemo zapečetiti, i da neće vjerovati kao što ni prije nisu vjerovali, i da ih nećemo ostaviti da u zabludi svojoj lutaju smeteni!" (El-En'am : 110) Zaista je došlo vrijeme da se ljudi istinski uvjere i da povjeruju da nema boga osim Allaha. Naime, toliko smo iskustva stekli, toliko je stoljeća prošlo koja nam govore da je nevjerovanje laž, idolotarija prokletstvo, a da su poslanici istinu kazivali, i, konačno, da je Allah istina, Vladar svega. Samo On zahvalu zaslužuje i samo On sve može. Samo s imanom bit ćeš sretan i spokojan bilo da si jak ili nemoćan, bilo da je hladno ili toplo. "Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i, doista, ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili." (En-Nahl : 97) Pod izrazom "lijep život" koji se spominje u navedenom ajetu misli se na spokoj duše onih koji čekaju sastanak s Gospodarom, na postojanost njihove ljubavi prema Stvoritelju, čistoću njihovog bića od zla i štetnosti, njihovu smirenost u teškim situacijama, pomirenje sa sudbinom i zadovoljstvo njime jer su oni zadovoljni da im Allah bude gospodar, islam vjera, a poslanik i vjerovjesnik Muhammed, sallallahu 'alejhi we sellem

Islam Graphic

Pictures88.com | Islam | Forward this Picture
03.12.2011.

TEWBA I MILOST ALLAHOVA

Od Jezida Rakkasija se prenosi da je rekao; "Pricao nam je Ebu Hurejre r.a. da je ALLAHOV Poslanik MUHAMMED s.a.v.s.. rekao : "Adem je najcasniji covjek kod Allaha i Allah ce mu pruziti tri opravdanja na Kijametskom danu.Allah ce reci; "Ademe da nisam prokleo lazljivce,da ne mrzim laz i da ne prijetim za nju,i da nisam obecao da cu ispuniti Dzehenem i ljudima i dzinima,smilovao bih se tvom potomstvu danas. Ademe necu ni jednog tvog potomka uvesti u Dzehennem, osim onoga za koga znam,Svojim sveznanjem,da bi on, i kada bi ga vratio na dunjaluk,bio pogan i hrdav,kao sto je i bio i da se ne bi pokajao.Ademe ucinio sam te sudijom izmedu Mene i tvojih potomaka..Idi do Mizana i pogledaj kakva su im djela.Ko god bude imao koliko i trun vise dobrih djela,njemu je Dzenet,a sve kako bi znao da u Dzehenem necu poslati nikog osim nepravednika.

Muslim Boy Reading The Quran

Pictures88.com | Islam | Forward this Picture
03.12.2011.

ALLAHOVA MILOST JE PRETEKLA NJEGOVU SRDŽBU

Nada je odmor i istinski užitak za srce koji čovjeku omogućava da očekuje lijepu budućnost i sretan završetak dunjalučkog života. I to je ono što ga podstiče da izvršava sve ono što vodi ka tom cilju. Nada je zapravo gonič koji srca tjera da se kreću prema vječnom prebivalištu koje bi voljeli nastaniti, a to je Džennet. Uzvišeni je objavio: Reci: “O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i on je milostiv.” (Ez-Zumer, 53.) O veličini i vrijednosti nade kao ibadeta, postoje mnogi hadisi, a mi ćemo spomenuti samo neke. U hadisu koji prenosi Ibn Abbas, spominje se da su idolopoklonici koji su u predislamskom dobu činili nasilje, nepravedno ubijali ljude i bili ogrezli u zinaluku, rekli Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, kada ih je pozivao u islam: “Ono što govoriš i u šta pozivaš, zaista je lijepo, samo kada bi nas obavijestio da li će nam primanjem islama biti oprošteni svi prijašnji grijesi?” Nakon toga objavljen je ajet: "I oni koji se mimo Allaha drugom bogu ne klanjaju, i koji, one koje je Allah zabranio, ne ubijaju, osim kad pravda zahtijeva, i koji ne bludniče; a ko to radi, iskusiće kaznu, patnja će mu na onom svijetu udvostručena biti i vječno će u njoj ponižen ostati; ali onima koji se pokaju i uzvjeruju i dobra djela čine, Allah će njihova rđava djela u dobra promijeniti, a Allah prašta i samilostan je." (El-Furkan, 68.-70.), a također i gore citirani ajet iz sure Ez-Zumer. (Buharija i Muslim)

03.12.2011.

Abdest

 Abdest je najbolje vjernikovo oružje. "Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara njegova, i vjernici-svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike Njegove:"Mi ne izdvajamo nijednog od poslanika Njegovih." I oni govore: "Čujemo i pokoravamo se; oprosti nam, Gospodaru naš; Tebi ćemo se vratiti." Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu je korist dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi. Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas. Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!"El-Bekare, 286.
<< 12/2011 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


LOGO BLOGA

SVJETLO KUR\'ANA


MOJI LINKOVI
sat

Allahu moj. Tebi sedzdu cini moje tijelo i moja dusa a moje srce u Tebe vjeruje. Priznajem ti sve blagodati a i moje grijehe. Prema sebi sam nepravdu ucinio pa mi oprosti jer samo Ti grijehe prastas. Tvojom spremnosti za prastnje uticem ti se od tvoje kazne. Utjecem ti se tvojom miloscu od Tvoje srdzbe. I utjecem se Tebi od Tebe. Nisam u stanju izraziti svoju zahvalnost tebi. Ti si onakav kakav si sam rekao za sebe da si. Svemoguci i Veliki Allahu, molimo Te za milost i oprost... oprosti nam grijehe i na pravi put nas uputi...

AMIN
****"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita:
"A šta je to Allahov Poslaniče?" o­n reče: "Da održavaš vezu s o­nim
ko je prekinuo s tobom, oprostiš o­nom ko ti je nepravdu nanio i daš o­nome ko
tebi uskraćuje." (Bejheki)


****


Allahov Poslanik, s.a.v.s.,kaze:Nije dozvoljena laz,osim u tri situacije:kada covjek slaze svojoj zeni da bi joj udovoljio,u ratu i laz kojom se ima za cilj pomirenje zavadjenih osoba.. (TIRMIZI i AHMED)"Ko se bude cuvao smunjivih stvari, sacuvat ce svoju vjeru i cast"

Čuvanje i bježanje od sudbine ne pomaže, ali uz čvrstu vjeru i iskrenu dovu ima hajra:
"Čuvanje od sudbine neće vam donijeti nikakve koristi, ali dova može koristiti za ono što je bilo i ono što ce biti. Allahovi robovi, obraćajte se Uzvišenom Allahu dovom!"